Café Den Obus is gesloten
op maandag 11 november
Wandelen - Fietsen
Het omliggend landschap is zeker een flinke wandeling waard. Je zal er mooie vergezichten ontwaren, zowel op de vlakke kouters als op de steilere delen, met hun vele houtkanten en knotbomenrijen. Het Volkegempad is 4 km lang, en start en eindigt bij het bord op het dorpsplein. Het doet ook het Volkegembos aan dat deels eigendom is van de stad Oudenaarde en deels van Natuurpunt. Dit hoofdzakelijk jonge bos, met slingerende, goed toegankelijke paden, zal in de nabije toekomst nog aangroeien als uitbreiding van het historische Bos t’Ename.
Contacteer ons:
Google maps
Welkom in “Den Obus”,
één van de weinige authentieke dorpscafés
die de Vlaamse Ardennen nog rest.
Dorpsherberg
Welkom in “Den Obus”, één van de weinige authentieke dorpscafés die in de Vlaamse Ardennen zijn overgebleven. De naam verwijst naar de inslag van een granaat (een “obus” in het dialect) tijdens de Eerste Wereldoorlog. Daarvoor noemde het café “St-Martinus” naar de patroonheilige van de parochie Volkegem.
Het café maakt deel uit van de uitzonderlijk goed bewaarde, beschermde dorpskern, die van uitzicht nauwelijks veranderd is sinds de tweede helft van de 19e eeuw . Rond het dorpsplein (de la Kethulleplein) en in de onmiddellijke omgeving ervan vind je verschillende gebouwen die samen voor het nodige cachet zorgen. Het charmante St-Martinuskerkje, geliefd voor huwelijksvieringen, dateert in kern van het einde van de 11e begin van de 12e eeuw. Als de kerk open is loont het zeker de moeite om even binnen te wippen, en het schilderij “St-Martinus deelt zijn mantel”van Simon de Pape uit 1673 te bewonderen. De pastorie ernaast, en de drie hoeves rond het dorpsplein, dateren allemaal uit de 18e eeuw, weliswaar verbouwd in de 19e eeuw.
open
maandag 17u-24u
donderdag 11u-24u / vrijdag 11u-01u
zaterdag 10u30-01u / zondag 10u30-24u
dinsdag & woensdag gesloten
locatie
De La Kethulleplein 5
9700 Oudenaarde
GOOGLE MAPS
terras
Tegenover het romantische St.-Martinuskerkje bieden de twee notelaars van Cafe Den Obus
een streepje schaduw op het zonnige terras.
Volkegem
Let ook op het kleine gebouwtje rechtover het café, dat tegen de pastorie is aangebouwd. Dit is een van de weinige overgebleven voorbeelden van een zondagsschool in Vlaanderen. Op het platteland, waar de arbeid dikwijls seizoensgebonden was, konden veel kinderen niet naar de gewone school. Na de hoogmis kregen ze op zondag catechese en onderricht in lezen en schrijven van de pastoor.
Volkegem is al veel ouder dan de vernoemde gebouwen. Er zijn diverse archeologische sporen uit de prehistorie en de Gallo-Romeinse tijd. Volkegem lag toen op het snijpunt van twee wegen : de weg Boulogne-Keulen, en een aftakking ervan naar Vloesberg en Blicquy. De plaatsnaam Volkegem zelf (“woonst van de lieden van Fulco”) is vroeg-middeleeuws. De oorspronkelijke bewoningskern is archeologisch aangetroffen net achter de kerk. De dorpen Leupegem en Edelare en het stadje Pamele (sinds de 16e eeuw onderdeel van Oudenaarde)-zijn er tijdens de middeleeuwen van afgesplitst.
contact
+32 477 62 74 02
ronny.kesteleyn@skynet.be
CONTACTEER ONS
Herberg St.-Martinus 19e Eeuw
© Cafe Den Obus Oudenaarde